Midden-Betuwe

Kleine excursie 2 (Voedselbos Zandberg)

Afdeling:

Midden-Betuwe

Datum:

07-09-2024


Kosten:

€ 12,50

Kosten lid:

€ 10,00

Locatie:

"Zandberg"
Zandbergseweg 7a
4023 CC Rijswijk (gem. Buren)

Route

 

In de media wordt tegenwoordig veel geschreven over biodiversiteit. Steeds meer particulieren, organisaties en overheden willen aan de slag met biodiversiteit en dat is belangrijk omdat het met veel planten-en diersoorten in Nederland niet goed gaat.

Niet alleen in natuurgebieden is winst te behalen; kansen liggen er juist ook in de stad, in woonkernen en het agrarisch gebied.

Dat je met beperkte middelen en inspanning de biodiversiteit enorm vooruit kunt helpen dat weten Pauline, Christiaan en Laurens van de fruitproeverij Zandberg in Rijswijk maar al te goed.

Op deze idyllische plek zijn zij in 2013 gestart met hun bedrijf en hebben daar o.a. een voedselbos aangelegd, met diverse soorten (zacht fruit zoals; bramen, frambozen, bessen, kiwi’s, hazelnoten, kersen en pruimen, maar ook groenten en (on)kruiden zijn er ruimschoots aanwezig.

De oogst wordt hier ook verwerkt wat resulteert in allerlei lekkernijen die hier ook te koop zijn.

Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, het permacultuur-bedrijf heeft het principe van meewerken met de natuur in plaats van tegenwerken, waardoor er op den duur  een natuurlijk ecosysteem ontstaat met voldoende bestrijders van ziekten en plagen.

Bloemen, groenten en kruiden dragen op die manier immers bij aan een natuurlijk evenwicht.

Neem alvast een voorproefje op de website www.fruitproeverij.eu.

 

Samengevat: het wordt een interessante morgen, actueel en leerzaam voor elke groenliefhebber.

 

Meer info:

We gaan op eigen gelegenheid naar 'Zandberg' waar we om 10.00 uur worden verwacht.

De kosten bedragen € 10,00 p.p. inclusief koffie/thee met wat lekkers van het huis, ter plekke te voldoen bij Teus Eerbeek.

Aansluitend is er een rondleiding door het voedselbos met uitleg hoe één en ander functioneert.

We hopen af te sluiten om ongeveer 12.00 uur.

U wordt verzocht zich op te geven vóór 20 augustus bij Teus Eerbeek, bij voorkeur via dit FORMULIER (of telefonische opgaaf via 06-22593654).