Midden-Betuwe

Nieuwsbrief 27 (september 2022)

In memoriam

Helaas moeten wij deze Nieuwsbrief beginnen met een “in memoriam”. Op 30 juni j.l. overleed Elizabeth Jacoba van Baren-Kets. Els van Baren was 43 jaar trouw lid van onze afdeling Midden-Betuwe. In 2003 aanvaardde zij een bestuursfunctie waarna zij maar liefst 19 jaar de belangrijke functie van penningmeester zou vervullen. Zij nam enthousiast deel aan allerlei activiteiten en was in al die jaren een steunpilaar in het bestuur. We denken met respect en dankbaarheid aan haar terug.

 

Verder vindt u informatie over de geplande avonden in dit jaar:

            Lezingen

            Bloemschikken

            Tuinkeuringsavond

 

Lezing 13 september: Frans Nienhuis, Tuinieren gaat niet altijd over rozen.

Tijdens deze lezing wil Frans Nienhuis graag vertellen over zijn persoonlijke ervaring met vaste planten.  Hij tuiniert al meer dan 45 jaar en zijn interesse gaat vooral uit naar vaste planten en hun toepassing in de tuin. Door schade en schande heeft hij geleerd welke planten het wel en niet doen in de tuinen. Ook heeft hij in de loop der tijd ontdekt dat er stijlen en stromingen zijn in het gebruik van vaste planten. Een van de laatste ontwikkelingen is het semi wild tuinieren onder de noemer Dutch Wave, met als grote inspirator onze eigen Piet Oudolf uit Hummelo.

Maar wat zijn nu eigenlijk vaste planten? Welke eigenschappen hebben ze? Hoe kunnen we onze favoriete vaste planten vermeerderen? En wat betekent de klimaatverandering voor de toepassing vaste planten? Ook over zijn ervaringen met de wat onbekendere vaste planten zal hij vertellen.

Niet alles gaat zoals verwacht want: tuinieren gaat niet altijd niet over rozen!

 

Lezing 11 oktober

De spreker voor deze geplande lezing moest helaas wegens ziekte afzeggen. Wij proberen te zorgen voor een boeiende vervanger. Per mail zullen wij u over deze avond op de hoogte houden.

 

Lezing 8 november: Hans van Biemen, Snoeien.

Hans van Biemen is een bekend auteur van diverse tuinboeken over verschillende onderwerpen.

Van zijn hand verschenen meestal in samenwerking met Rinus van Tiel boeken over beplantingsplannen, tuinverzorging, bamboe en eén van zijn specialiteiten: snoeien.

Alles wat u altijd al wilde weten over snoeien komt vanavond aan de orde. Ontdek hoe planten groeien en leer hoe je wat snoeit en met welk gereedschap.

Voor het onderhoud is het belangrijk te weten wanneer je snoeit, knipt of ingrijpt met de zaag.

Bij deze werkzaamheden is het beschikken over juist gereedschap ook een must. De juiste keuze, goed onderhoud en veilig werken is van groot belang om de werkzaamheden goed te laten verlopen. Verder zijn er een aantal algemene snoeiregels. Veel tuinliefhebbers beginnen pas te snoeien, wanneer de beplanting niet meer voldoet aan de wensen: planten worden te groot, ze geven te veel schaduw.

Het is beter om, voordat deze problemen ontstaan de plant tijdig (in de juiste levensfase) te snoeien. Daardoor kunnen veel problemen worden voorkomen.

 

Bloemschikken 22 november met Danny van Winsen

De eerstvolgende bloemschikavond zal worden georganiseerd op 22 november in het Yuverta College. Danny van Winsen die verbonden is als docent aan het Yuverta College zal ons begeleiden bij het maken van een adventsstuk. De avond begint om 19.45 uur en er zijn nog enige plaatsen beschikbaar.

Verdere informatie en opgave bij Mechelien Woldringh, email: mechelien(at)woldringh.net, -telefoon 0344 642418. Zij kan u ook over de kosten informeren.

 

Tuinkeuringsavond 6 december

De bekende tuinkeuringsavond kan dit jaar weer plaats vinden in het Yuverta College. We zijn verheugd dat na twee, overigens zeer gewaardeerde, digitale presentaties, de beelden weer live kunnen worden gepresenteerd door Nelis van den Berg. Dit jaar hebben 22 tuineigenaren zich aangemeld in 3 verschillende categorieën. Driemaal hebben de keurmeesters en de fotograaf de tuinen bezocht, in het voorjaar, de zomer en de herfst.

Op deze tuinkeuringsavond worden in een gezellige sfeer van elke deelnemende tuin prachtige opnames getoond en wordt iedere tuin voorzien van deskundig commentaar.

Voor alle deelnemers is er een uitslagenlijst beschikbaar.

Daarna worden de prijswinnaars bekend gemaakt bekend gemaakt en de wisselprijzen uitgereikt.

De avond wordt besloten met een grote verloting met tal van mooie prijzen.

 

Informatie over programma 2023

Vanwege de onzekerheid tijdens de corona-periode is er de afgelopen twee jaar geen Jaarprogramma verspreid maar hebben wij u op de hoogte gehouden met de bekende Nieuwsbrieven.

Binnenkort zal er een beslissing worden genomen over hoe de communicatie in 2023 zal worden vorm gegeven. Overwogen wordt om weer een Jaarprogramma te produceren waarbij natuurlijk de corona-situatie een belangrijke rol speelt. Nadere informatie volgt!

 

Tenslotte

We zijn verheugd dat we u bovenstaande activiteiten kunnen aanbieden en het ziet er naar uit dat ze ook door kunnen gaan. U bent hartelijk welkom!

 

Namens het bestuur,

Job van Hardeveld, secr.